Při výrobě vína hrají plyny zásadní roli. Díky odbornému použití těchto plynů pro víno je mimo jiné možné řídit negativní účinky interakce kyslíku ze vzduchu s vínem. Mezi tyto plyny patří především dusík, oxid uhličitý a argon.
Použití plynů při zpracování vína závisí v zásadě na zamýšleném charakteru vína, a tím i na očekáváních spotřebitelů.
Plyny pro výrobu vína lze rozdělit do dvou skupin:
- Inertní plyny, jako dusík a argon, které nereagují s jednotlivými složkami vína.
- Plyny, jako kyslík a oxid uhličitý, které mohou ovlivnit charakter vína.
plyny pro víno - fáze výroby vína
Během celého výrobního procesu je víno vystaveno různým oxidačním procesům. Přímý kontakt s kyslíkem má ve většině výrobních fází nepříznivý vliv na kvalitu finálního produktu. Proto lze rozlišit různé fáze, ve kterých se plyny podílejí na zpracování vína.
-
sběr hroznů a transport
Při sklizni nebo přepravě hroznů může vlivem vyšších teplot dojít k nežádoucímu předčasnému kvašení. Aby se tomu zabránilo, lze použít sníh nebo pelety z oxidu uhličitého, které hrozny ochlazují.
-
zpracování vína: zabránění předčasnému kvašení
Další ochranu proti předčasnému kvašení poskytuje odstranění kyslíku ze vzduchu z rmutu nebo moštu. Toho se dosahuje jemným dávkováním pelet nebo sněhu z suchého ledu přímo do odzrňovače, lisu nebo hotového rmutu.
-
studená macerace vína
Při studené maceraci, zejména u červených vín, se extrahují ovocné aroma a kvašení se oddaluje díky nižší teplotě rmutu. Aby se zabránilo oxidaci a zajistilo chlazení, ošetřují vinaři hrozny nebo rmut před a během zpracování sněhem či peletami z oxidu uhličitého.
-
Čištění moštu
Pro výrobu hroznové šťávy je nutné mošt vyčistit od zákalu. K tomuto účelu se používá flotace pro kontinuální filtraci. Mošt se v tlakové nádobě za použití čisticího prostředku (např. bentonitu) pod tlakem nasycuje dusíkem. Uvolněním na atmosférický tlak se oddělí čirá kapalina od pevných částic a může být odčerpána.
-
skladování za pomoci plynů
Při přečerpávání vína z jedné nádrže do druhé nebo při jeho skladování je nutné chránit víno před kyslíkem ze vzduchu. Atmosféra s nízkým obsahem kyslíku v nádrži také chrání víno před škodlivou oxidací. U bílého vína se používá oxid uhličitý ve formě plynu nebo sněhu, u červeného vína dusík nebo směs dusíku a argonu.
-
osvěžení vína
Pro svěžejší chuť a ovocnější vůni lze bílé a růžové víno obohatit oxidem uhličitým inline při přečerpávání nebo v tlakové nádrži.
-
Homogenizace různých vín
Homogenizace nebo míchání odrůd či vín z různých ročníků může být provedeno za použití dusíku jako ochranného plynu, aby se zabránilo nežádoucí oxidaci jednotlivých vín.
-
ochranné plyny pro skladování ína po otevření lahví
Speciálně upravené směsi plynů pro víno poskytují dodatečnou ochranu proti oxidaci po otevření vína.
Pro všechny fáze procesu zpracování vína dodává Messer vysoce kvalitní plyny, aby se z vína získalo to nejlepší. Díky plynům Messer pro víno se kvalita z hroznů dostane k zákazníkovi nezměněná.